Yapı tasarımındaki ortak çalışmanın barındırdığı farklı disiplinlerin (mimarlık, inşaat mühendisliği, elektrik mühendisliği, makine mühendisliği, tesisat, vb) aynı platformda çalışmasını sağlayarak bilgisayar ortamında şantiyeyi elde etmemize olanak verme anlayışına kısaca BIM(Building Information Modelling) diyoruz. Bu tanım daha da genişletilebilir.
Autodesk Revit ve mimarlar için spesifize edilmiş Autodesk Revit Architecture ise, BIM felsefesinin uygulanması için geliştirilmiş arayüzler. Tasarıma katkı serüvenine CAD programlarıyla başlayan Autodesk, BIM kanalına 2010’lu yıllarda Autodesk ArchiCAD ile bir giriş yaptı, ve daha sonra Revit ile bu işte ciddi olduğunu belli etti.
Tahmin ediyoruz ki, Revit, hala piyasada en etkin program olan AutoCAD’i bir süre sonra tahtından indirecek. Yurtdışındaki mimarlık ofislerine ‘Revit Specialist'(dikkat ediniz, mimar veya mühendis diploması olmaksızın) olarak eleman alımlarına başlandı bile. Yapı sektöründe iş alan firmalar, Revit arayüzü altındaki ‘Family’ sekmesi dahilindeki farklı mimarlık elemanlarının(cephe kaplamasından tutun kapı koluna, çelik kirişten tutun sifona kadar) tasarımlarını ve birebir modellerini, Revit’in internetteki database’ine eklemeye başladılar. Bu da, bu arayüzün piyasa tarafından tanındığını gösteriyor.
Revit ve BIM, kesinlikle öğrenilmesi ve uygulanması gereken programlama ve kavramlardır. Fakat dikkat edilmelidir; tasarlarken bu arayüzler yalnızca birer araçtır. Sağladıkları kolaylıklar itibariyle işi kolaylaştırmaktadırlar, tam olarak bu yüzden tasarlama aşamasında yalnızca son adımları oluşturmalıdırlar.
Revit Architecture ile ilgili tutorial videoları (Türkçe) yolda.
Merhabalar
BeğenBeğen
Ufak bir düzeltme:
ArchiCAD Autodesk’in değil Graphisoft’un yazılımıdır ve her sene güncellenmeye devam etmektedir. Revit ve ArchiCAD iki rakip olarak görülüyor.
BeğenBeğen